Beuken, eiken, noten en veel andere houtsoorten hebben een eigen karakter, een eigen structuur. Dankzij een vakmatige verwerking tijdens het produktieproces blijft het eigen karakter bewaard. Maar ook daarna, bij ons in de showroom en bij u thuis, blijft een goede behandeling van het houten meubel erg belangrijk.   De natuurlijke kleur van hout verandert na verloop van tijd onder invloed van het licht. Lichtere houtsoorten worden doorgaans wat geler of donkerder terwijl donkere houtsoorten juist verbleken of lichter worden. Daarom adviseren wij om decoratie regelmatig te verplaatsen, zodat het hout overal even mooi op kleur kan komen. Massief hout blijft altijd werken. Mate name onder invloed van de luchtvochtigheid die in het winterseizoen het geringst is omdat we dan veel stoken. Het hout droogt uit, krimpt en kan in extreme gevallen zelfs gaan scheuren. Dit kunt u voorkomen door een goede oppervlaktebehandeling te geven en de luchtvochtigheid op peil te houden. Een waterbakje aan de radiator doet al wonderen.

Zeepbehandeling

Zeep is een 100% samengesteld natuurproduct. Zeep reinigt en dringt tegelijkertijd het oppervlak binnen. Het zou optimaal zijn als elk afvegen van het meubelstuk met een zeepoplossing zou gebeuren, liefst met een spons. Bij een regelmatige behandeling (één keer per maand) wordt langzaam een zeepkern opgebouwd die ervoor zorgt dat uw meubel op de lange duur minder onderhoud vergt en minder gevoelig is voor invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil.   Wij adviseren om het water eerst te koken voordat U de zeepoplossing mengt. In het warme water lost de zeep beter op en door het koken verwijdert U tegelijkertijd kalk. Leest U altijd goed de onderhoudsvoorschriften voor zeepbehandelde oppervlakken.

Lakbehandeling

Lak is een soort verzegeling die het binnendringen van vocht en vuil moet verhinderen. Een gelakt oppervlak is meestal erg gevoelig. De eerste maand na aflevering moet het meubel zo staan dat de lak goed kan uitharden. Vermijd in dit stadium vooral blootstelling aan warmte en vocht. Ook als het oppervlak doorgehard is, blijft het nog steeds gevoelig voor warmte, alcohol en vet, deze kunnen witte vlekken veroorzaken. De kleine scheurtjes die altijd op een gelakt oppervlakte zullen ontstaan, kunnen niet verwijderd worden.   Ter bescherming en onderhoud heeft echt®wonen "Guardian" lakonderhoud in het assortiment.

Oliebehandeling

Behandeling met olie is de meest optimale behandeling die men hout kan geven. De olie is in staat het hout zo te beschermen dat men het meubel zonder zorgen dag in dag uit kan gebruiken. De olie bevindt zich net in en onder het oppervlak. Dit geeft een optimale beschermlaag en zorgt er bovendien voor dat het hout zijn natuurlijke uitstraling behoudt. Bovendien is olie een zuiver natuurproduct zonder oplosmiddelen en heeft het een vuilafstotende werking. Een geolied meubelstuk dient u in het begin regelmatig te oliën. Daarna is de behandeling afhankelijk van de houtsoort. Nadat het meubel met meubelolie is behandeld, kan het na ongeveer 2 uur met een schone, droge en goed absorberende zachte doek worden afgenomen. echt®wonen heeft olie van de beste kwaliteit in het assortiment.

Bekijk hieronder een instructiefilmpje van Team7 over onderhoud en kleine reparaties van uw houten meubelen